Ajokortin opetuslupa – ohje ajokortin hankkimiseen opetusluvalla

Olemme koonneet kattavan ohjeen ja täydellisen opetuslupapaketin, jolla on helppo aloittaa ja toteuttaa opetuslupaopetus. Lue tämä ohje alusta loppuun huolellisesti ennen kuin aloitat ja tilaa sen jälkeen opetuslupapakettimme. Ne auttavat sinua välttämään monta yleistä virhettä ja säästää aikaasi.

Opetuslupapaketin materiaali sisältää muun muassa ainutlaatuisen opetuslupaopettajan käsikirjan, jota et saa muualta. Katso esimerkkisivut ja sisällysluettelo.

Toimitamme opetuslupapaketin ilmaiseksi kaikkialle Suomeen.

Tutustu opetuslupapakettiin täällä

8 yksinkertaista askelta, kuinka hankkia opetuslupa ja järjestää opetuslupaopetus

opetuslupa-fiili-1
Näillä ohjeilla saat opetusluvan helposti ja opetat nuoren ajamaan autoa.

Tervetuloa matkalle kohti ajo-opetuslupaa ja uuden kuskin kouluttamista. Tältä sivuilta löydät kaikki tarvittavat ohjeet. Opetuslupapaketistamme löydät teoriakoeharjoitteluohjelman, opettajan käsikirjan, kaikki vaadittavat teoriatunnit (suorita virtuaalisesti mistä päin Suomea tahansa), polkimet, peilit ja kolmion.

Kun suoritatte ajokortin opetusluvalla, asioit pääasiassa paikallisessa Ajovarman palvelupisteessä: http://www.ajovarma.fi/palvelupisteet

Ajovarma on Liikenteen turvallisuusvirasto Traficomin sopimuskumppani. Kuljettajantutkintoihin ja lupapalveluihin voi varata ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimitse 029 534 5113.

Lue alta ohjeet miten hankit opetusluvan ja katso myös tämä ohjevideo


1. Opettaja – Varmista, että olet pätevä

Jotta voit toimia opetuslupaopettajana, sinulla pitää olla ikää vähintään 25 vuotta ja henkilöautokorttisi on ollut voimassa vähintään 5 vuotta.

Sinulla ei saa olla myöskään liikaa liikennerikkomuksia. Soveltuvuuden arviointi tehdään Traficomissa viranomaisrekisteristä löytyvien tietojen perusteella. Ajo-opetusluvan saamisen esteet määritellään Suomen laissa.

Opetusluvan hakijalle voidaan myöntää enintään kolme opetuslupaa kolmen vuoden aikana. Jos opettaja on opetettavan vanhempi, isovanhempi, huoltaja, lapsi, lapsenlapsi tai sisarus, myönnettävien opetuslupien määrää ei kuitenkaan ole rajoitettu.

Opetuslupaan voidaan merkitä luvanhaltijoiksi kaksi henkilöä ja kaksi opetettavaa, jos opettaja tai opettajat ovat opetettavan vanhempia, isovanhempia tai muita huoltajia taikka lapsia, lapsenlapsia tai sisaruksia. Jos opetuslupa myönnetään kahdelle henkilölle, toinen heistä on nimettävä vastuulliseksi opettajaksi.

Opettajan ei tarvitse suorittaa erillistä opetuslupaopettajan pätevyys- tai teoriakoetta!


2. Opettaja – Jätä opetuslupahakemus

Varaa Ajovarmalta aika opetuslupahakemuksen jättämistä varten. Kuljettajantutkintoihin ja lupapalveluihin voi varata ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimitse 029 534 5113.

Hakemuksen voi täyttää verkossa tai varaamalla ajan Ajovarmaan. Ole paikalla hiukan ennen varattua aikaa, jotta kerkeät täyttää lomakkeen. Ota mukaan Ajovarmaan voimassa oleva ajokortti.

Kun menet jättämään opetuslupahakemusta, ota mukaan:

  • Voimassa oleva ajokortti
  • Täytetty opetuslupahakemus.

Opetusluvan myöntää Traficom ja toimittaa opettajalle lupapäätöksen viimeistään kolmen viikon kuluessa.

Opetuslupa B-luokan ajokortin suorittamista varten myönnetään enintään 3 vuodeksi ja aikaisintaan 2 vuotta ennen kuin opetettava täyttää 18 vuotta. Eli henkilöauton ajokortin tähtäävän opiskelun ja harjoittelun voi aloittaa jo 16-vuotiaana, mutta kortin voi saada vasta 18-vuotiaana tai 17-vuotiaana ikäpoikkeusluvalla.

Opetusta ei saa aloittaa ennen opetusluvan myöntämistä. Oppilaalla ei kuitenkaan tarvitse olla ajokorttilupa voimassa opetuksen alkaessa.


3. Opettaja – varusta auto opetuslupaopetukseen sopivaksi

Vaatimukset opetusajoneuvolle ovat

  • Normaalirakenteinen henkilöauto tai B-luokan pakettiauto tai asuntoauto.
  • Erillinen opetuspoljin opettajalle
  • Turvavyöt opettajalle ja oppilaalle
  • Opetusajoneuvon tunnus: valkoinen tasasivuisen kolmion muotoinen kilpi, jonka sivun pituus on 16–25 cm
  • Opettajalle ulkopuolinen taustapeili
  • Erillinen sisäpeili opettajalle

Kaikki yllä mainitut ajoneuvon varusteet löytyvät Antin Autokoulun opetuslupapaketista.

Opetuspolkimen voit asentaa halutessa itse. Jos kuitenkin olet epävarma asennuksesta, suosittelemme käyttämään paikallista autokorjaamoasi opetuspolkimen asennuksessa oikeaoppisesti. Asennuskulu on pieni hinta turvallisuudesta.

Opetusautoa ei tarvitse muutoskatsastaa vaan polkimen toimivuus testataan kuljettajatutkinnon ajokokeeseen lähdettäessä. Lisäksi toimivuutta voidaan testata poliisin tienvarsitarkastuksissa.

Opetus automaattiautolla

Voit opettaa automaattivaihteisella autolla, mutta huomioikaa, että jos ajokoe suoritetaan automaatilla, tulee ajokorttiin automaattimerkintä.

Jos ajotunnit suoritetaan osittain tai kokonaan automaattiautolla mutta ajokoe manuaalivaihteisella autolla, saa oppilas normaalin B-ajo-oikeuden.


4. Oppilas – ano ajokorttilupaa

Varaa aika Ajovarmalta ajokorttilupahakemuksen tekemiseen.

Oppilaan ajokorttiluvan on oltava voimassa ennen teoria- ja ajokokeen varaamista. Ajo- ja teoriaopetus voidaan kuitenkin aloittaa jo ennen voimassa olevaa ajokorttilupaa.

Suosittelemme tekemään ajokorttilupahakemuksen hyvissä ajoin, jotta se ehditään varmasti käsitellä ennen oppilaan teoriakoetta.

Ajokorttilupahakemuksia saa Ajovarman toimipisteistä. Suosittelemme, että varaat ajan ajokorttilupahakemusta varten Ajovarmaan ja saavutte paikalle vähän ennen varattua aikaa, jotta ehditte täyttää lomakkeen.

Oppilaan ajokorttilupahakemuksen ja opettajan opetuslupahakemuksen tekemiseen on varattava molempiin oma aika. Jos mahdollista, kannattaa varata peräkkäiset ajat ja tehdä opettajan sekä oppilaan lupahakemus samalla reissulla.

Oppilaan ajokorttilupahakemuksen voi täyttää myös Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa, jos oppilaalle ei ole aikaisempaa ajokorttia (esim. traktori- tai mopokorttia) ja muut asiointipalvelun käytön ehdot täyttyvät.

Ota mukaan ajokorttilupahakemusta varten

  • Henkilöllisyystodistus: ensisijaisesti passi tai voimassa oleva ajokortti, esim. mopo- tai traktorikortti tai jos sitä ei ole niin vaihtoehtoisesti Kela-kortti.
  • Kaksi passikuvaa.

5. Oppilas – suorita tarvittaessa EAS-koulutuksen teoriatunnit autokoulussa

Jokaisen ensimmäistä moottoriajoneuvon ajokorttia suorittavan on käytävä pakollinen neljän tunnin teoriakoulutus tieliikenteen perusteista. Koulutusta ei voi antaa opetusluvalla, vaan se on suoritettava aina autokoulussa tai muun Traficomin hyväksymän kouluttajan antamana.

Jos siis oppilaalla ei ole ennestään traktori-, mopo- tai kevarikorttia, hänen täytyy suorittaa tämä koulutus.

Koulutuksessa annetaan perustiedot liikennejärjestelmästä, liikenteen vuorovaikutteisuudesta ja riskeistä, eri tienkäyttäjäryhmien turvallisuuteen liittyvistä tekijöistä, moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettamiseen liittyvistä vastuista ja velvollisuuksista sekä muista turvallisen ja ympäristön huomioon ottavan ajotavan vaatimuksista.

Todistus suoritetusta EAS-koulutuksesta esitetään teoriakokeeseen tultaessa, josta voidaan varmistaa, että koulutus on suoritettu ennen opetuslupaopetuksen aloittamista.

Kaikki opetuslupaopetukseen liittyvät lomakkeet saa Traficomin-verkkosivuilta ja Ajovarman toimipisteistä.

EAS-koulutus kuuluu osaksi Antin Autokoulun opetuslupapakettia. Koulutus suoritetaan Antin Autokoulussa kätevästi virtuaalisina etäteoriatunteina.

EAS-koulutus on siis sama asia kuin EAS-koulutus (ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus).


6.  Suorittakaa ajo-opetus ja vapaaehtoinen teoriaopetus

Opetusluvalla suoritettavaa pakollista ajo-opetusta on oltava vähintään 10 tuntia.

Opetusluvan haltija vastaa siitä, että ajokorttia suorittavalla on riittävät valmiudet liikenneajoon lähdettäessä. B-luokassa perusvaiheen ajo-opetuksessa opettaja katsotaan kuljettajaksi.

Yhden ajotunnin pituus on 50 minuuttia ja päivittäistä opetusmäärä ei ole rajoitettu. Ajotuntien sisältöjä ei ole erikseen määritelty.

Opetuslupapaketin sisältämän ainutlaatuisen opetuslupaopettajan käsikirjan avulla opettaminen on helppoa ja sujuvaa. Katso esimerkkisivu.

Opetuksessa käytettävät lomakkeet

Kuljettajaopetuksen eteneminen kirjataan opetuskorttiin (Opetuskortti opetuslupalaiselle, E505sr- lomake).

Kun opetus on annettu, siitä tehdään merkintä opetus- ja tutkintotodistukseen (Todistus saadusta kuljettajaopetuksesta ja kuljettajantutkintotodistus, E100-lomake). Se on oltava mukana, kun suoritetaan ajokoetta. Muistakaa opettajan allekirjoitukset.

Kaikki opetuslupaopetukseen liittyvät lomakkeet saa Traficomin-verkkosivuilta ja Ajovarman toimipisteistä.


7. Oppilas – suorita riskikoulutus autokoulussa

Riskikoulutus on pakollinen kaikille, jotka suorittavat henkilöautokorttia. Riskikoulutusta ei voi antaa opetusluvalla, vaan se on suoritettava aina autokoulussa tai muun Trafin hyväksymän kouluttajan antamana.

Riskikoulutukseen sisältyy 4 tuntia teoriaopetusta ja 4 tuntia ajo-opetusta, joka voidaan osin antaa myös simulaattorilla. Koulutukseen kuuluu pimeänajo ja liukkaankelinajo.

Koulutuksessa keskitytään vaikeissa olosuhteissa ajamisen valmiuksiin, tuetaan sääntöjä noudattavan, turvallisen ja vastuullisen ajotavan omaksumista sekä vahvistetaan valmiuksia välttää liikenteen vaaratilanteita ja onnettomuusriskiä lisääviä tekijöitä.

Riskikoulutus suositellaan suoritettavaksi siinä vaiheessa, kun ajokokemusta on jo kertynyt liikenteessä ja auton käsittely- ja hallintataidot sekä liikenteessä toimiminen ovat hyvin hallinnassa. Käytännössä riskikoulutus kannattaa käydä vasta juuri ennen kuljettajantutkintoa, kun muu harjoittelu ja opetus on jo saatu päätökseen.

Riskikoulutus kuuluu Antin Autokoulun opetuslupapakettiin.


8. Oppilas – suorita oppilaan teoria- ja ajokoe

Teoriakoe

Teoriakoe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä aikaisintaan yhtä kuukautta ennen kuin oppilas täyttää 18 vuotta tai 17 vuotta ikäpoikkeusluvalla, kun ajokorttilupa on kunnossa ja kaikki teoriatunnit on suoritettu.

Kokeessa on yhteensä 70 tehtävää. Monivalintakysymyksiä on 15, kuvakysymyksiä 50 ja Riskientunnistamiskysymyksiä 5. Monivalintakysymyksistä tulee mennä oikein 11, kuvista 43 ja Riskientunnistamiskysymyksistä 4.

Teoriakokeeseen voit varata ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimitse 029 534 5113.

Huomioithan myös, että sinulla on oltava mukana henkilötodistus sekä todistus EAS-koulutuksesta tai aiemman ajokortin haltijalla ajokortti.

Ajokoe

Ajokoe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä, kun oppilas on täyttänyt 18 vuotta tai ikäpoikkeusluvalla 17 vuotta.

Ajokokeeseen suorittamisen edellytyksenä on, että teoriakoe ja kaikki ajotunnit on suoritettu.

Ajokokeeseen voit varata ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimitse 029 534 5113. Huomioithan myös, että sinulla on oltava henkilötodistus sekä ajo-opetuksen osalta opettajan allekirjoittama E100-lomake tullessasi ajokokeeseen sekä todistus riskikoulutuksesta, joka on suoritettu autokoulussa ennen ajokoetta. Suosittelemme, että otat ajokokeeseen mukaan myös opetuskortin (E505sr-lomake).

Molemmat kokeet on mahdollista uusia, jos epäonnistut.


Mitä seuraavaksi?Onneksi olkoon! Olet nyt suorittanut kaikki askeleet ja uusi kuski on saanut henkilöautoajo-kortin. Ajokortin saamisen jälkeen ei ole muuta pakollista koulutusta.

Muista ajaa liikennesääntöjen mukaan. :)

Turvallista matkaa!

Räätälöi ja tilaa edullinen opetuslupapaketti
Pääset harjoittelemaan heti!

Opetulupapaketti

Meiltä saat kaiken, mitä tarvitset opettaaksesi oppilaan ajamaan sujuvasti, turvallisesti ja edullisesti: oppilaan teoriakokeen harjoitusohjelman ja oppikirjan, opetuslupaopettajan käsikirjan, virtuaaliset teoriatunnit sekä halutessanne myös polkimet, peilit ja varoituskolmion.

Tutustu ja tilaa tästä