Ajokortin opetuslupa – ohje ajokortin hankkimiseen opetusluvalla

Tämän sivuston sisältö vastaa vanhaa ajokorttilakia, joka on nyt muuttumassa 1.7.2018 alkaen. Uutta lakia vastaavat ohjeet ja tuotteet tulevat tarjolle nettisivuillemme pe 15.6.2018 mennessä.

Olemme koonneet kattavan ohjeen ja täydellisen opetuslupapaketin, jolla on helppo aloittaa ja toteuttaa opetuslupaopetus. Lue tämä ohje alusta loppuun huolellisesti ennen kuin aloitat ja tilaa sen jälkeen opetuslupapakettimme. Ne auttavat sinua välttämään monta yleistä virhettä ja säästää aikaasi.

Opetuslupapaketin materiaali sisältää muun muassa ainutlaatuisen opetuslupaopettajan käsikirjan, jota et saa muualta. Katso esimerkkisivut ja sisällysluettelo.

Toimitamme opetuslupapaketin ilmaiseksi kaikkialle Suomeen.

Tutustu opetuslupapakettiin täällä

7 yksinkertaista askelta, kuinka hankkia opetuslupa ja järjestää opetuslupaopetus

opetuslupa-fiili-1

Näillä ohjeilla saat opetusluvan helposti ja opetat nuoren ajamaan autoa.

Tervetuloa matkalle kohti ajo-opetuslupaa ja uuden kuskin kouluttamista. Näiltä sivuilta löydät kaikki tarvittavat ohjeet ja materiaalit.

Kun suoritatte ajokortin opetusluvalla, asioit pääasiassa paikallisessa Ajovarman palvelupisteessä: http://www.ajovarma.fi/palvelupisteet

Ajovarma on Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sopimuskumppani. Kuljettajantutkintoihin ja lupapalveluihin voi varata ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimitse 075 323 9999.

Katso miten ajokortin hankkiminen opetusluvalla tapahtuu


1. Opettaja – Varmista, että olet pätevä

Jotta voit toimia opetuslupaopettajana, sinulla pitää olla ikää vähintään 25 vuotta ja henkilöautokorttisi on ollut voimassa vähintään 3 vuotta.

Sinulla ei saa olla myöskään liikaa liikennerikkomuksia. Soveltuvuuden arviointi tehdään Trafissa viranomaisrekisteristä löytyvien tietojen perusteella. Ajo-opetusluvan saamisen esteet määritellään Suomen laissa.

Opetusluvan hakijalle voidaan myöntää enintään kolme opetuslupaa kolmen vuoden aikana. (Jos opettaja on opetettavan vanhempi, isovanhempi, huoltaja, lapsi, lapsenlapsi tai sisarus, myönnettävien opetuslupien määrää ei kuitenkaan ole rajoitettu.)

Opetuslupaan voidaan merkitä luvanhaltijoiksi kaksi henkilöä ja kaksi opetettavaa, jos opettaja tai opettajat ovat opetettavan vanhempia, isovanhempia tai muita huoltajia taikka lapsia, lapsenlapsia tai sisaruksia. Jos opetuslupa myönnetään kahdelle henkilölle, toinen heistä on nimettävä vastuulliseksi opettajaksi; molempien opettajien on suoritettava opettajan teoriakoe.

Opetuslupaopettaja on vastuussa, että perusvaiheen opetus toteutuu Trafin (Liikenteen turvallisuusvirasto) hyväksymän opetussuunnitelman mukaisesti.

Opetussuunnitelma löytyy mm. Antin Autokoulun opetuslupapaketista.


2. Opettaja – Suorita opettajan teoriakoe

Suoritat opettajan teoriakokeen Ajovarman toimipisteessä. Siinä on yhteensä 80 kysymystä (50 kuvatehtävää, 10 sanallista B-luokan teoriatehtävää ja 20 opetuslupatehtävää) 30 minuutissa. Saat tehdä enintään 10 virhettä (kuvakysymyksissä max. 5 virhettä, sanallisissa luokkakohtaisissa kysymyksissä 2 ja opetuslupaopetukseen liittyvissä kysymyksissä 3). Koe suoritetaan tablet-tietokoneella.

Koe on saman tyyppinen kuin oppilaan teoriakoe mutta laajempi. Opettajan teoriakokeessa kysytään lisäksi ajo-opetuslupaan liittyviä asioita.

Teoriakokeeseen kannattaa ehdottomasti harjoitella harjoitusohjelmalla sekä lukemalla opetussuunnitelma ja kuljettajan oppikirjan. Edellä mainitut asiat löytyvät Antin Autokoulun opetuslupapaketista.

Koe on mahdollista uusia, jos epäonnistut.

Opettajan hyväksytty teoriakoe on voimassa kolme vuotta.

Kuljettajantutkintoihin ja lupapalveluihin voi varata ajan netissä www.ajovarma.fi tai puhelimitse 075 323 9999.


3. Opettaja – Jätä opetuslupahakemus

Varaa hyväksytyn kokeen jälkeen Ajovarmalta aika opetuslupahakemuksen jättämistä varten. Parhaassa tapauksessa saat hakemuksen tehtyä samalla kertaa heti hyväksytyn teoriakokeen jälkeen, jos Ajovarman palvelupisteeltä löytyy siihen aika. Jos aikaa ei heti löydy, ota Ajovarmalta mukaasi opetuslupahakemus ja täytä se kotona.

Opetuslupahakemusta ei voi tulostaa netistä vaan se täytyy aina hakea Ajovarmalta.

Kun menet jättämään opetuslupahakemusta, ota mukaan:

 • Voimassa oleva ajokortti
 • Täytetty opetuslupahakemus.

Opetusluvan myöntää Trafi ja toimittaa opettajalle lupapäätöksen viimeistään kolmen viikon kuluessa.

Opetuslupa B-luokan ajokortin suorittamista varten myönnetään enintään 2 vuodeksi ja aikaisintaan vuotta ennen kuin opetettava täyttää 18 vuotta.

Opetusta ei saa aloittaa ennen opetusluvan myöntämistä. Oppilaalla ei kuitenkaan tarvitse olla ajokorttilupa voimassa opetuksen alkaessa.


4. Opettaja – Suorita auton muutoskatsastus

Hyväksytä autosi opetusajoneuvoksi muutoskatsastuksella katsastusasemalla. Muutoskatsastuksen ja opetusluvan hakijan teoriakokeen tai opetuslupahakemuksen suoritusjärjestyksellä ei ole merkitystä. Auton voit siis halutessa katsastaa milloin tahansa.

Ajovarman yhteydessä toimii A-katsastus, jossa voit halutessasi katsastaa auton samalla kertaa vaikkapa opettajan teoriakokeen tai opetusluvan hakemisen yhteydessä. Katsastukseen kannattaa varata aika. Tosin joissakin paikoissa katsastus onnistuu ilman ajanvaraustakin. Muutoskatsastuksen voi tehdä myös missä tahansa Suomen muista katsastusasemista.

Vaatimukset opetusajoneuvolle ovat

 • Normaalirakenteinen henkilöauto tai B-luokan pakettiauto tai asuntoauto.
 • Erillinen opetuspoljin opettajalle
 • Turvavyöt opettajalle ja oppilaalle
 • Opetusajoneuvon tunnus: valkoinen tasasivuisen kolmion muotoinen kilpi, jonka sivun pituus on 16–25 cm
 • Opettajalle ulkopuolinen taustapeili
 • Erillinen sisäpeili opettajalle

Kaikki yllä mainitut ajoneuvon varusteet löytyvät Antin Autokoulun opetuslupapaketista.

Opetuspolkimen voit asentaa halutessa itse. Jos kuitenkin olet epävarma asennuksesta, suosittelemme käyttämään paikallista autokorjaamoasi opetuspolkimen asennuksessa oikeaoppisesti. Asennuskulu on pieni hinta turvallisuudesta.

Opetus automaattiautolla

Voit opettaa automaattivaihteisella autolla, mutta huomioikaa, että jos ajokoe suoritetaan automaatilla, tulee ajokorttiin automaattimerkintä.

Jos ajotunnit suoritetaan osittain tai kokonaan automaattiautolla mutta ajokoe manuaalivaihteisella autolla, saa oppilas normaalin B-ajo-oikeuden.


5. Oppilas – Ano ajokorttilupaa

Varaa aika Ajovarmalta ajokorttilupahakemuksen tekemiseen.

Oppilaan ajokorttiluvan on oltava voimassa ennen teoria- ja ajokokeen varaamista. Ajo-opetus voidaan kuitenkin aloittaa jo ennen voimassa olevaa ajokorttilupaa.

Suosittelemme tekemään ajokorttilupahakemuksen hyvissä ajoin, jotta se ehditään varmasti käsitellä ennen oppilaan teoriakoetta. Samalla vältät turhan odottelun. Ajanvaraus on suositeltavaa, mutta ei pakollista.

Oppilaan ja opettajan hakemusten tekemiseen on siis varattava molempiin oma aika. Jos mahdollista, kannattaa varata peräkkäiset ajat ja tehdä opettajan sekä oppilaan lupahakemus samalla reissulla.

Jos haluat supistaa käyntien määrää, niin voit yrittää saada myös opetusauton katsastuksen samalle reissulle; edellyttäen tietysti, että siinä on kaikki asianmukaiset varusteet asennettuna.

Ota mukaan ajokorttilupahakemusta varten

 • Henkilöllisyystodistus: ensisijaisesti passi tai voimassa oleva ajokortti, esim. mopo- tai traktorikortti tai jos sitä ei ole niin vaihtoehtoisesti Kela-kortti.
 • Kaksi passikuvaa.
 • Lääkärintodistus ajokorttia varten (enintään kuusi kuukautta aikaisemmin annettu) tai nuorison terveystodistus (enintään viisi vuotta aikaisemmin annettu). Todistusta ei vaadita, mikäli oppilaalla on voimassaoleva ajokortti (esim. mopokortti).

6. Oppilas ja opettaja – Suorittakaa teoria- ja ajo-opetus (+ pimeänajo)

Teoriaopetusta on oltava vähintään:

 • 19 teoriatuntia
 • tai 17 tuntia (pois jää B8-B9), jos oppilaalla on pohjalla AM-kortti (mopokortti).
 • tai 13 tuntia (pois jää B4-B9), jos oppilaalla on pohjalla A1-ajokortti.

Yksi teoriatunti kestää vähintään 45 minuuttia. Teoriatuntien päivittäistä määrää ei ole rajoitettu.

Suosittelemme tilaamaan Antin Autokoulun opetuslupapaketin virtuaalisen teoriaopetuspaketin, jolloin pääsette keskittymään ajo-opetukseen autossa ja opetuslupaopettaja säästää monta tuntia omaa aikaansa.

Ajo-opetusta liikenteessä on oltava vähintään

 • 17 ajotuntia
 • tai 16 tuntia, jos oppilaalla on pohjalla AM-kortti (mopokortti).
 • tai 12 tuntia, jos oppilaalla on pohjalla A1-ajokortti.
 • + 1 tuntia pimeänajoa

Yhden ajotunnin pituus on 50 minuuttia ja päivittäistä opetusmäärä ei ole rajoitettu. Ajo-opetukseen on sisällytettävä maantieajo-opetusta taajaman ulkopuolella vähintään 4 tuntia. Maantieajo-opetus tulee sijoittaa opetuksen jälkipuoliskolle, jolloin oppilaalla on edellytyksiä havaintojen tekoon maantienopeuksissa. B-luokassa perusvaiheen ajo-opetuksessa opettaja katsotaan kuljettajaksi.

Pimeänajo

Pimeällä ajamisen opetusta voi antaa käytännön harjoituksina (ilman simulaattoria) lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Opetuksen voi suorittaa läpi vuoden tähän tarkoitukseen hyväksytyillä autokoulujen simulaattoreilla ympäri vuoden.

Muina kuukausina annettava pimeällä ajamisen opetus edellyttää ajokokeen vastaanottajan etukäteen antamaa lupaa. Lupaa ei voida myöntää touko-, kesä-, heinä- tai elokuussa pidettävälle opetukselle.

Pimeällä ajamista koskeva opetus on oltava suoritettuna kuljettajantutkinnon ensimmäiseen ajokokeeseen tultaessa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Muina kuukausina suoritettavan ajokokeen yhteydessä ei pimeänajoa tarvitse olla suoritettuna, mutta se täytyy suorittaa viimeistään ennen B-kortin syventävää vaihetta. Pimeänajo-opetukseen on sisällytettävä ajamisen näyttöjä ja harjoituksia ja se on mahdollisuuksien mukaan annettava yleiseltä liikenteeltä suljetulla alueella.

Rataharjoittelu

Varatkaa aika ajoharjoitteluradalle. Yksi ajotunneista on varattu rataharjoittelulle, joka tulee suorittaa vuodenajasta riippumatta.

Opetuslupapaketin sisältämän ainutlaatuisen opetuslupaopettajan käsikirjan avulla opettaminen on helppoa ja sujuvaa. Katso esimerkkisivu.

Opetuksessa käytettävät lomakkeet

Kuljettajaopetuksen eteneminen kirjataan opetuskorttiin (Opetuskortti opetuslupalaiselle, E504- lomake).

Kun opetus on annettu, siitä tehdään merkintä opetus- ja tutkintotodistukseen (Todistus saadusta kuljettajaopetuksesta ja kuljettajantutkintotodistus, E100-lomake). Lomake on mukana paketissamme. Tähän E100-lomakkeeseen merkitään siis suoritettu teoria- ja ajo-opetus, pimeänajonopetus ja liukkaan kelin rataopetus. Se on oltava mukana, kun suoritetaan teoria- ja ajokoetta. Muistakaa opettajan allekirjoitukset.

Molemmat lomakkeet ovat mukana opetuslupapaketissamme.


7. Oppilas – Suorita oppilaan teoria- ja ajokoe

Teoriakoe

Teoriakoe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä aikaisintaan yhtä kuukautta ennen kuin oppilas täyttää 18 vuotta, kun ajokorttilupa on kunnossa ja kaikki teoriatunnit on suoritettu.

Kokeessa on yhteensä 60 tehtävää. Virheitä sallitaan enintään 10 (kuvakysymyksissä max. 7 virhettä ja sanallisissa 3).

Katso selkeä opastusvideo teoriakokeesta

Teoriakokeeseen voit varata ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimitse 075 323 9999.

Huomioithan myös, että sinulla on oltava mukana henkilötodistus ja teoriaopetuksen osalta opettajan allekirjoittama E100-lomake tullessasi teoriakokeeseen. Kyseisen lomake löytyy opetuslupapaketistamme. Toimitamme opetuslupapaketin ilmaiseksi kaikkialle Suomeen – tilaa se tästä.

Ajokoe

Ajokoe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä, kun oppilas on täyttänyt 18 vuotta.

Ajokokeeseen suorittamisen edellytyksenä on, että teoriakoe ja kaikki ajotunnit on suoritettu.

Ajokokeeseen voit varata ajan Ajovarman nettisivuilta tai puhelimitse 075 323 9999. Huomioithan myös, että sinulla on oltava henkilötodistus sekä ajo-opetuksen osalta opettajan allekirjoittama E100-lomake tullessasi ajokokeeseen. Siis sama lomake, joka sinulla on teoriakokeeseen mennessä oltava mukana. Suosittelemme, että otat ajokokeeseen mukaan myös opetuskortin (E504-lomake).

Molemmat kokeet on mahdollista uusia, jos epäonnistut.

Ajo-oikeus

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat välittömästi tutkinnon vastaanottajan allekirjoittaman todistuksen (E100) kuljettajantutkinnon hyväksymisestä, joka yhdessä henkilötodistuksen kanssa antaa kuuden kuukauden ajo-oikeuden. Tänä aikana valmistuu varsinainen ajokorttisi. Todistus oikeuttaa sinut kuljettamaan luokkaa vastaavaa ajoneuvoa ainoastaan Suomessa (lukuun ottamatta Ahvenanmaan maakuntaa). Ajokortti toimitetaan sinulle postitse.

Opetusluvan hinta

Tietoa ajo-opetusluvan ja ajokortin maksuista:

Opetuslupaopettajan teoriakoe31,00 €
Opetusajoneuvon katsastus40 – 58 €
Opetuslupa30,00 €
Oppilaan ajokorttilupa40,00 €
Oppilaan teoriakoe31,00 €
Oppilaan ajokoe65,00 €
Ratamaksunoin 100 €
HINTA YHTEENSÄnoin 350 €

Opetuslupa-hinta-taulukossa ei ole huomioitu opetuspolkimen, harjoitteluohjelmien ja muun oheismateriaalin hintoja, jotka vaihtelevat sisällöltään ja hinnoiltaan huomattavasti toisistaan. Kaiken tarvittavan opetusmateriaalin löydät Antin Autokoulun Opetuslupapaketista.


Mitä seuraavaksi?

Onneksi olkoon! Olet nyt suorittanut kaikki askeleet ja uusi kuski on saanut henkilöautoajo-kortin.

Muista, että ensimmäinen ajokortti on voimassa vain väliaikaisesti. Lopullisen kortin saadakseen kuskin pitää suorittaa myös autokoulun harjoittelu- ja syventävä vaihe. Ne pitää suorittaa kahden vuoden kuluessa uuden kortin saamisesta. Muuten poliisi voi määrätä kuskin ajokieltoon. Viimeistään niiden suorittaminen kannattaa aloittaa 6 kk ennen kahden vuoden määräaikaa.

Harjoittelu- ja syventävä vaihe suoritetaan aina autokoulussa.

Harjoitteluvaihe on pääasiassa yksinkertaista itsenäistä harjoittelua. Jolloin uusi kuski pitää tänä aikana oppimispäiväkirjaa. Lisäksi harjoitteluvaiheessa on lyhyt osuus autokoulussa. Voit suorittaa harjoitteluvaiheen heti kortin saamisen jälkeen. Harjoitteluvaihe suositellaan kuitenkin suorittamaan 1-3kk kortin saamisesta, jotta liikennekokemuksesi on ehtinyt hieman karttua.

Syventävään vaiheeseen voit osallistua harjoitteluvaiheen suorittamisen jälkeen kuitenkin aikaisintaan 3 kuukauden kulutta ajokortin saamisesta. Syventävävaihe suoritetaan autokoulussa kokonaan.

Suorita harjoitteluvaihe, syventävä vaihe ja pimeänajo (jos on jätetty suorittamatta perusvaiheessa) viimeistään kaksi vuotta ajokokeen jälkeen tai joudut ajokieltoon.

B-luokan ajo-oikeus on voimassa kerrallaan 15 vuotta. Ja 70 ikävuoden jälkeen 5 vuotta kerrallaan, jos ajoterveys säilyy.

Opastamme mielellämme lisää sinua näiden vaiheiden käymisessä. Voit suorittaa ne helposti meillä Antin Autokoulussa.

Turvallista matkaa!


Räätälöi ja tilaa edullinen opetuslupapaketti Pääset harjoittelemaan heti!

Opetulupapaketti

Meiltä saat kaiken, mitä tarvitset opettaaksesi oppilaan ajamaan sujuvasti, turvallisesti ja edullisesti: oppikirjat, oppilaan ja opettajan teoriakokeen harjoitusohjelman, opetuslupaopettajan käsikirjan, viralliset lomakkeet ja halutessanne myös polkimet, peilit, kolmion sekä virtuaaliset teoriatunnit.

Tutustu ja tilaa tästä

Tilaa tästä ilmaiseksi opetuslupaopettajan käsikirjan näytekappale

Anna sähköpostiosoitteesi niin lähetämme sinulle välittömästi opetuslupa-opettajan käsikirjan ensimmäisen luvun (Ajoneuvon käsittely, 7 sivua) kokonaisuudessaan.

Käsikirja kuuluu suosittuun opetuslupapakettiimme. Olemme keränneet siihen ajo-opettajiemme yli 50 vuoden kokemuksen pohjalta muotoutuneen ajotuntien opetussuunnitelman sekä opettajiemme kentällä testatut neuvot ja vinkit opettamiseen. Tätä et saa mistään muualta!

Näyteluvun tilaaminen ei sido sinua mihinkään, eikä maksa mitään. Saat sen avulla käsityksen oppaan hyödyllisyydestä ja voit sen jälkeen päättää tilaatko opetuslupapaketin. Ja mikään ei tietenkään estä sinua hyödyntämästä oppaan Ajoneuvon käsittely -lukua vaikka heti.

Voit lukea opasta näytöltä tai tulostaa sen paperille.

Tilaa ol-oppaan näyteluku