Ammattipätevyysdirektiivin mukainen perustason ammattipätevyyskoulutus

Nykylainsäädäntö vaatii kaikilta tavara- tai henkilöliikenteen kuljettajilta ajokortin lisäksi ammattipätevyyden. Ammattipätevyysluokkia on kaksi: henkilö- ja tavaraliikenne.

Perustason ammattipätevyyskurssin kesto on 140 tai 280 tuntia

Perustason koulutuksen pituus riippuu iästä ja ajettavasta ajokortista

D1 / D1ED / DEC / CEC1 / C1E
18 vuotta280 h140 h
21 vuotta140 h280 h*140 h140 h
23 vuotta140 h140 h140 h140 h

(*) 21 vuotta täyttänyt voi kuljettaa paikallisliikenteessä säännöllisellä, enintään 50 kilometrin pituisella reitillä, vaikka hän on saavuttanut perustason ammattipätevyyden nopeutetulla koulutuksella.

Perustason ammattipätevyyttä ei vaadita linja-auton kuljettajalta, jonka ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2008 ja kuorma-autonkuljettajalta, jonka ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2009. Heiltäkin vaaditaan kuitenkin ammattipätevyyden ylläpitämiseksi 5 jatkokoulutuspäivää viiden vuoden jaksoissa. Myös perustason suorittaneet ylläpitävät ammattipätevyyttä jatkokoulutuspäivillä 5 vuoden jaksoissa, joista ensimmäinen jakso alkaa ammattipätevyyskokeen suorittamisesta.

Poikkeukset ammattipätevyyslaissa Poliisin antamat esimerkit

Usein kysytyt kysymykset ammattipätevyydestä (trafi.fi)


Näin hankit perustason ammattipätevyyden

1 Ilmoittaudu ammattipätevyyskurssille

Ilmoittaudu mukaan tai soita 044 022 1265.

Perustason ammattipätevyyden ja ajokortin suoritusjärjestyksellä ei ole merkitystä. Voit siis aloittaa ammattipätevyyskoulutuksen ennen esimerkiksi CE-kurssia.


2 Osallistu ajo- ja teoriaopetukseen

Teoria- ja ajotunnit suoritetaan rinnakkain etukäteen sovitussa aikataulussa. Teoriatunteja ja käytännön harjoitteita on 130 ja ajotunteja 10. Pidennetyssä koulutuksessa tunteja on 260 ja 20. Teoriatunteja voidaan suorittaa kurssista riippuen myös etänä.

Katso koko koulutusohjelman sisältö (PDF)


3 Läpäise ammattipätevyyskoe

Kun kaikki teoria- ja ajotunnit on suoritettu, voit tehdä ammattipätevyyden teoriakokeen Ajovarmalla. Teoriakokeen hinta on 50 €. Tutkintoon ei liity erillistä ajokoetta.

Hyväksytyn suorituksen jälkeen tehdään ammattipätevyyden rekisteröinti Ajovarmassa (17 €) ja haetaan Ajovarmalta ammattipätevyyskorttia (50 €). Väliaikaisen todistuksen ammattipätevyydestä saat ajovarmalta.

Ammattipätevyyden ylläpitämiseksi sinun täytyy suorittaa 5 jatkokoulutuspäivää aina viiden vuoden jaksoissa.

Ammattipätevyysdirektiivin mukainen perustason ammattipätevyyskoulutus

Ammattipätevyyskoulutuksen hinta

Näet hinnat, kun valitset ensin sinua lähimmän paikkakunnan.

Alkavat kurssit

Järjestämme kursseja seuraavilla paikkakunnilla: Oulu, Raahe / Pattijoki.

Tarvitsetko laajennuskoulutusta?

flip

Jos olet aikaisemmin käynyt perustason ammattipätevyyskoulutuksen (140 tai 280 tuntia) joko tavara- tai henkilöliikenteeseen, voit laajentaa ammattipätevyyden tavaraliikenteestä henkilöliikenteeseen tai toisinpäin.

Laajennuskoulutuksen kesto on 35 tuntia tai 70 tuntia riippuen koulutettavan iästä ja ammattipätevyysluokasta.

Jos olet saanut ammattipätevyyden esim. C-kurssin yhteydessä ennen lakimuutosta, laajentaminen henkilö- tai tavarapuolelle vaatii 140 tunnin koulutuksen.

Laajennuskoulutus korvaa 5 jatkokoulutuspäivää

Perustason ammattipätevyyden laajennuskoulutus vastaa viittä jatkokoulutuspäivää, jotka vaaditaan aina viiden vuoden välein ammattipätevyys­koulutuksen ylläpitämiseksi.

Sinun ei siis kannata suorittaa jatkokoulutuspäiviä sillä 5-vuotisjaksolla, jolla aiot käydä ammatti­pätevyyden laajennuskurssin, koska ne eivät siirry seuraavalle jaksolle ja menevät siis hukkaan.

Voita lahjakortti Antin Autokouluun!

Tilaa ILMAINEN uutiskirjeemme ja osallistut arvontaan. Arvonnan pääpalkinto on 500 euron lahjakortti Antin Autokouluun.

Suoritamme lahjakortin arvonnan kolme kertaa vuodessa (helmikuu, kesäkuu, lokakuu). Olet automaattisesti mukana kaikissa tulevissa arvonnassa, kun pysyt uutiskirjeemme tilaajana.

Voita lahjakortti autokouluun
mm. voittoilmoituksia varten
Sending

500 euron lahjakortti Antin Autokouluun

Lahjakortti on voimassa 5 vuotta, ja voit käyttää sitä myös useammassa erässä (esim. suorittamalla ensin mopokortin ja käyttämällä loppusumman 3 vuoden kuluttua B-kurssiin).