Paikkakunta:

Näin suorita BE-kortin (pikku-E)

B- ja BE-kortin ero

B-kortilla saa kuljettaa korkeintaan 3500 kg painavia henkilö- ja pakettiautoiksi rekisteröityjä ajoneuvoja ja 4250 kg painavia ajoneuvoyhdistelmiä, joiden perävaunun kokonaismassa ei ylitä 750 kg:aa.

B-kortti riittää edelleen, jos perävaunun kokonaismassa ylittää 750 kg, mutta ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on korkeintaan 3500 kg

Milloin siis tarvitset BE-ajokorttia?

Tarvitset BE-kortin, kun perävaunu painaa 750-3500 kg, ja yhdistelmän kokonaismassa on yli 3500 kg.

BE-kortilla saa kuljettaa korkeintaan 7000 kg henkilöauto-ajoneuvoyhdistelmiä, mutta vetoauton tai perävaunun kokonaismassa ei saa ylittää 3500 kg.

Lisäksi huomioi muutkin ajoneuvoyhdistelmiä koskevat lait.

  • Vaikka ajokortti sallisikin ajoneuvoyhdistelmien kuljettamisen on kuitenkin noudatettava vetoauton ja perävaunun rekisteriotteisiin merkittyjä yhdistelmien suurimpia sallittuja kokonaismassoja.
  • Jos hinattava kärry on jarruton saa sen kokonaismassa olla korkeintaan puolet vetoauton omasta massasta ja korkeintaan 750kg.
  • Jos hinattava kärry on varustettu työntöjarruin saa kärryn kokonaismassa olla korkeintaan yhtä paljon kuin vetoauton rekisteröinnissä ja käytössä sallittu kokonaismassa.
  • M1G- ja N1G-luokan maastureissa työntöjarruin varustettu kärry saa olla kokonaismassaltaan korkeintaan 1,5 kertaa vetoauton rekisteröinnissä ja käytössä sallitusta kokonaismassasta.
  • Jos hinattava kärry on varustettu jatkuvatoimisella jarrujärjestelmällä saa sen kokonaismassa olla korkeintaan 1,5 kertaa vetoauton rekisteröinnissä ja käytössä sallitusta kokonaismassasta.

Tarjomme vapaaehtoista BE-opetusta

Laki ei vaadi BE-korttiin (puhekielessä pikku-E) autokouluopetusta; pelkästään hyväksytty teoriakoe ja ajokoe riittää. Suosittelemme kuitenkin edullista BE-kurssia, joka parantaa valmiuksia selvitä liikenteessä turvallisesti ja antaa hyvät lähtökohdat tutkintoon.

Näin suorita BE-kortin (pikku-E)

Järjestämme BE-kursseja vain Oulussa.

Tällä hetkellä Ranualla ei valitettavasti ole tarjolla Pikku-E-koulutuksia.

Vaihda paikkakuntaa:

be-karry

Näin suoritat BE-kortin

1 Suorita BE-kurssi tai harjoittele omatoimisesti

harjoittele kärryn käsittelyä omalla autollasi liikenteeltä suljetulla alueella.

2 Täytä ajokortti­lupahakemus Ajovarmalla tai tee sähköinen hakemus Traficomin verkkopalvelusta

Käy täyttämässä ajokorttilupahakemus. Ajovarmalla tarvitset liitteeksi kaksi passikuvaa ja hinta on 35 €. Traficomin sähköisen hakemuksen hinta on 20 €. Voimassa oleva lupa vaaditaan teoriakokeen suorittamiseen.

3 Läpäise teoriakoe

Teoriakokeen voit suorittaa Ajovarman katsastuskonttorin toimipisteessä, kun ajokorttilupasi on kunnossa. Teoriakoe sisältää 10 sanallista kysymystä (3 saa mennä väärin), 30 kuvakysymystä (4 saa mennä väärin) ja 5 riskikysymystä (1 saa mennä väärin). Ota teoriakokeeseen mukaan henkilöllisyystodistus.

Hyväksytyn teoriakokeen jälkeen voit varata käsittely- ja ajokokeen.

4 Läpäise käsittely- ja ajokoe

Käsittelykoe koostuu kulmaan peruutuksesta sekä perävaunun irroittamisesta ja perävaunun kytkemisestä vetoautoon. Käsittelykokeen jälkeen ajetaan ajokoe (yht. 60min).

Ota ajokokeeseen mukaan henkilöllisyystodistus. Omalla kalustolla ajokokeeseen mentäessä varmista ajokokeissa käytettävän kaluston säädökset tarkemmin Ajovarmalta rekisteriotteiden kera.

Trafin ohje käsittelykokeeseen

Hyväksytyn suorituksen jälkeen saat heti väliaikaisen ajokortin. Lopullinen ajokortti saapuu postissa.

Ajokokeeseen soveltuvat ajoneuvot

  • Vetoautona B-luokan ajoneuvo (kokonaismassa enintään 3500 kg)
  • Ajoneuvoyhdistelmän yhteenlasketun rekisteröidyn kokonaismassan on oltava yli 3500 kg
  • Perävaunun kokonaismassan on oltava vähintään 1000 kg ja todellisen kokonaismassan vähintään 800 kg
  • Vetoauton suurin rakenteellinen nopeus on vähintään 100 km/h
  • Perävaunun korirakenteen tai kuorman kuormatilan leveydeltä ja pituudelta on oltava vähintään vetoauton ohjaamon korkuinen ja levyinen, tai kapeampikin edellyttäen kuitenkin, että kuljettajan näkemä taakse on mahdollinen vain käyttämällä ulkopuolisia taustapeilejä