Näin suorita BE-kortin (pikku-E)

B- ja BE-kortin ero

B-kortilla saa kuljettaa korkeintaan 3500 kg painavia henkilö- ja pakettiautoiksi rekisteröityjä ajoneuvoja ja 4250 kg painavia ajoneuvoyhdistelmiä, joiden perävaunun kokonaismassa ei ylitä 750 kg:aa.

B-kortti riittää edelleen, jos perävaunun kokonaismassa ylittää 750 kg, mutta ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on korkeintaan 3500 kg

Milloin siis tarvitset BE-ajokorttia?

Tarvitset BE-kortin, kun perävaunu painaa 750-3500 kg, ja yhdistelmän kokonaismassa on yli 3500 kg.

BE-kortilla saa kuljettaa korkeintaan 7000 kg henkilöauto-ajoneuvoyhdistelmiä, mutta vetoauton tai perävaunun kokonaismassa ei saa ylittää 3500 kg.

Lisäksi huomioi muutkin ajoneuvoyhdistelmiä koskevat lait.

  • Vaikka ajokortti sallisikin ajoneuvoyhdistelmien kuljettamisen on kuitenkin noudatettava vetoauton ja perävaunun rekisteriotteisiin merkittyjä yhdistelmien suurimpia sallittuja kokonaismassoja.
  • Jos hinattava kärry on jarruton saa sen kokonaismassa olla korkeintaan puolet vetoauton omasta massasta ja korkeintaan 750kg.
  • Jos hinattava kärry on varustettu työntöjarruin saa kärryn kokonaismassa olla korkeintaan yhtä paljon kuin vetoauton rekisteröinnissä ja käytössä sallittu kokonaismassa.
  • M1G- ja N1G-luokan maastureissa työntöjarruin varustettu kärry saa olla kokonaismassaltaan korkeintaan 1,5 kertaa vetoauton rekisteröinnissä ja käytössä sallitusta kokonaismassasta.
  • Jos hinattava kärry on varustettu jatkuvatoimisella jarrujärjestelmällä saa sen kokonaismassa olla korkeintaan 1,5 kertaa vetoauton rekisteröinnissä ja käytössä sallitusta kokonaismassasta.

Tarjomme vapaaehtoista BE-opetusta

Laki ei vaadi BE-korttiin (puhekielessä pikku-E) autokouluopetusta; pelkästään hyväksytty teoriakoe ja ajokoe riittää. Suosittelemme kuitenkin edullista BE-kurssia, joka parantaa valmiuksia selvitä liikenteessä turvallisesti ja antaa hyvät lähtökohdat tutkintoon.