Ammattipätevyyden jatkokoulutus eli "direktiivikoulutus"

kuvitus_5v

Ammatti­liikenteen ammatti­päte­vyyden yllä­pitä­miseksi sinun täytyy suorittaa viisi jatkokoulutus­päivää viiden vuoden jaksoissa.

Direktiivikoulutukset voi suorittaa milloin tahansa 5-vuotisjakson aikana — vaikka peräkkäisinä päivinä.

Järjestämme ammattipätevyyskoulutusta avoimina kursseina seuraavilla paikkakunnilla: Oulu, Raahe, Ylivieska ja Kuusamo. Voit myös ostaa oman koulutuspäivän omalle ryhmällesi.

Kansan suussa jatkokoulutuspäivät ovat saaneet useita erilaisia nimi: mm. direktiivipäivät, direktiivikoulutus, ammattipätevyyskurssi, ammattipätevyyskoulutus. Suosituin nimitys lienee direktiivikoulutus.

Poikkeukset ammattipätevyyslaissa Poliisin antamat esimerkit

Voit varmistaa sinun jo suorittamasi jatkokoulutuspäivät Trafin verkkosivuilta.

Mistä tiedän, milloin 5-vuotisjakso päättyy?

Jos kuorma-auton ajo-oikeutesi alkanut ennen 10.9.2009, seuraavan kerran jatkokoulutuspäivät on oltava suoritettuna 10.9.2014 mennessä. Jos kuljetat linja-autoa ja ajo-oikeus alkanut ennen 10.9.2008 jatkokoulutuspäivät täytyy suorittaa 10.9.2013 mennessä. Jos olet suorittanut perustason ammattipätevyyden, jatkokoulutukset on suoritettava ensimmäisen kerran viiden vuoden kuluessa ammattipätevyyden saavuttamisesta.

Entä jos 5-vuotisjakso ylittyy?

Jos et ole ylläpitänyt ammattipätevyyttä jatkokoulutuksilla, voit saattaa ammattipätevyyden uudelleen voimaan osallistumalla jatkokoulutukseen eli käymällä koulutuksessa siten että vaadittavat 5 päivää täyttyy.

Vaadittavat opetusmäärät

Jatkokoulutuksessa opetuksen kokonaismäärä on 35 tuntia viidessä vuodessa. Opetus on annettava vähintään 7 tunnin jaksoissa ja se voi koostua teoriaopetuksesta, ajo-opetuksesta tai molemmista direktiivin mukaisissa oppiaineissa. Opetukseen on kuitenkin aina sisällytettävä ennakoivan ajamisen opetusta vähintään 7 tuntia.

Vaarallisten aineiden kuljetuksissa (ADR) vaadittavista ajolupakoulutuksista hyväksytään jatkokoulutukseksi yksi jatkokoulutuspäivä yhtä ADR-kurssia kohti.

Taasko yksi uusi kortti lompakon täytteeksi?

Voi hakea ammattipätevyyden voimassaolosta joko erillisen ammattipätevyyskortin tai merkinnän ajokorttiisi Ajovarmalta.

Tarkista omat ammattipätevyystietosi Trafin sähköisestä asiointipalvelusta ennen kuin haet korttia tai merkintää.

Korvaavat koulutukset

Perinteiset jatkokoulutuspäivät voi korvata seuraavilla koulutuksilla:

ADR-kurssit

Yksi ADR-kurssi vastaa yhtä jatkokoulutuspäivää

Ammattipätevyyden laajennuskoulutus

Perustason ammattipätevyyden laajennus henkilö- tai tavaraliikenteeseen vastaa viittä jatkokoulutuspäivää.