Ajokortti 17-vuotiaana?

Tiesitkö, että henkilöauton ajokortin (B-kortti) voi saada Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana?

Autokoulun tai opetuslupaopetuksen voi nykyään aloittaa jo 16-vuotiaana, mutta normaalisti ajokortin saa vasta 18-vuotiaana. Ikäpoikkeusluvalla kortin saa kuitenkin jo 17-vuotiaana.

Poikkeusluvan myöntämisen perusteet

Ikäpoikkeusluvalle vaaditaan erityisiä syitä, jotka hankaloittavat esim. työhön, työharjoitteluun, kouluun tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen pääsemistä.

Kulkeminen on hankalaa kun:

 • välimatka kodin ja työ-, työharjoittelu-, opiskelu- tai harrastuspaikan välillä on pitkä
 • joukkoliikenneyhteydet puuttuvat
 • matka- tai odotusaika joukkoliikenteessä on useimpina päivinä yli tunnin

Muita erityisiä syitä ikäpoikkeusluvalle voivat olla

 • äkilliset muutokset nuoren kanssa samassa kodissa asuvan perheen tilanteessa – esimerkiksi ajokortillisen vanhemman sairastuminen tai menehtyminen
 • nuoren kanssa samassa kodissa asuvan perheen toimeentulon turvaaminen ja/tai talouden välttämättömien asioiden hoitamiseen liittyvät kulkemiset tai kuljettamiset.

Suurin osa hakemuksista hyväksytään

Traficomin linja ikäpoikkeuslupien myöntämisessä on muuttunut radikaalisti vuoden 2018 ajokorttilakimuutoksen jälkeen. Yle Uutisten mukaan lakimuutoksen jälkeisen ensimmäisen vuoden aikana jopa 98 % hakemuksista on hyväksytty, kun aikaisemmin läpi meni vain hyvin pieni osa.

Linjan muuttuminen on aiheuttanut hakemusten määrän voimakkaan kasvun. Käsittelyaika on tästä johtuen useita kuukausia. (Käsittelyjonon tarkemman tilanteen näet Traficomin ylläpitämästä Ajokortti-info-palvelusta.) Poikkeuslupahakemus kannattaa tehdä siis heti kun mahdollista eli aikaisintaan neljä kuukautta ennen 17-vuotissyntymäpäivää.

Ikäpoikkeusluvan hakeminen

Hae ikäpoikkeuslupaa käyttämällä Traficomin hakemuslomaketta. Lomakkeen voi täyttää sähköisesti tietokoneella ja lähettää sähköpostin liitteenä (Traficom suosittelee salatun viestin lähettämistä). Lomakkeen voi myös tulostaa ja lähettää postitse.

Hakemuksessa on oltava jokin seuraavista

 • opiskelutodistus, jos haet poikkeuslupaa koulumatkojen kulkemiseen
 • oppilaitoksen todistus liikkumistarpeesta, kun haet poikkeuslupaa opintoihisi kuuluvaa työharjoittelua tai työpaikalla oppimista varten
 • työnantajan todistus työpaikasta tai työharjoittelusta
 • työnantajan todistus liikkumistarpeesta, kun tarve ajokortille liittyy työn suorittamiseen
 • valmentajan, seuran, yhdistyksen tai muun vastaavan tahon todistus säännöllisestä ja tavoitteellisesta urheilu- tai harrastustoiminnasta
 • lääkärinlausunto tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön laatima todistus, josta ilmenee hakijan tai hänen läheisensä terveydentilan aiheuttamat rajoitteet liikkumiseen ja välttämättömien asioiden hoitamiseen
 • muu selvitys välttämättömästä kulkemistarpeesta (esimerkiksi vanhemman vapaamuotoinen selvitys tilanteesta ja tarpeesta)

Opiskeluun, työhön, työharjoitteluun tai säännölliseen harrastuspaikkaan liittyvässä todistuksessa/selvityksessä on oltava osoite, johon hakija pääsääntöisesti autolla kulkee (esim. oppilaitos).

Lähetä hakemus

Sähköpostilla hakemuksen käsittelyaika on hiukan lyhyempi. Myös hakemuksen huolellinen täyttäminen varmistaa nopeamman käsittelyajan.

Hakemuksen liitteet voit skannata tai kuvata sähköpostin liitetiedostoiksi. Varmista, että ne ovat riittävän laadukkaita eli kaikki teksti on luettavissa ruudulla.

Näet Traficomin asiointipalvelussa omissa tiedoissasi luvan sitten, kun se on myönnetty. Varsinainen lupapäätös saapuu postitse kotiosoitteeseesi.

Sekä kielteisestä että myönteisestä päätöksestä peritään 110 euron käsittelymaksu. Lasku lähetetään, kun poikkeuslupahakemus on käsitelty.

Lisätietoja ikäpoikkeusluvasta: https://ajokortti-info.fi/fi/ajokortin-hankkiminen/poikkeukset-b-luokan-ikavaatimuksiin

(Lähde: ajokortti-info.fi)

Antin Autokoulu järjestää B-luokan ajo-opetusta seuraavilla paikkakunnilla

Forssa, Jämsä, Orimattila, Parola (Hattula), Turenki, Vaasa, Lapinlahti, Kiuruvesi, Nurmijärvi, Pieksämäki, Savonlinna, Imatra, Uusikaupunki, Kotka, Lappeenranta, Iisalmi, Mikkeli, Hamina, Kemi, Tornio, Ylitornio, Kirkkonummi, Pello, Tervola, Ranua, Nivala, Sievi, Kuopio, Paimio, Rauma, Hämeenlinna, Hollola, Nastola, Tuusula, Merijärvi, Oulainen, Kalajoki, Pori, Porvoo, Espoo, Haukipudas, Heinola, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Jyväskylä, Kaarina, Kangasala, Kempele, Kerava, Kiiminki, Lahti, Liminka / Tupos, Nokia, Oulu, Oulunsalo, Pirkkala, Pyhäjoki, Raahe / Pattijoki, Naantali, Raisio, Ruukki, Rovaniemi, Tampere, Turku, Tyrnävä, Vantaa, Vihanti, Ylöjärvi, Ylivieska.

Voita ajokortti

Tilaa uutiskirjeemme ja osallistut arvontaan. Arvomme kolme kertaa vuodessa ajokortin, eli B-kurssin TAI 500 euron lahjakortin Antin Autokouluun.

Osallistu tästä

Ajokortin voi suorittaa 17-vuotiaana poikkeusluvalla myös opetusluvalla

Räätälöi ja tilaa edullinen opetuslupapaketti
Pääset harjoittelemaan heti!

Opetulupapaketti

Meiltä saat kaiken, mitä tarvitset opettaaksesi oppilaan ajamaan sujuvasti, turvallisesti ja edullisesti: oppilaan teoriakokeen harjoitusohjelman ja oppikirjan, opetuslupaopettajan käsikirjan, virtuaaliset teoriatunnit sekä halutessanne myös polkimet, peilit ja varoituskolmion.

Tutustu ja tilaa tästä